Как се вади кърлеж


Ухапването от кърлеж е не само неприятно, а и опасно, защото кърлежите пренасят заразни болести. Измежду тях най-разпространена и известна е лаймската болест (борелиозата), причинявана от бактерията Borrelia burgdorferi и пренасяна от кърлежи от род Ixodes. Има и доста други болести, пренасяни от кърлежи – например Източните Родопи са известно огнище на кримска хеморагична треска, а в близкото минало и на кърлежов енцефалит (който винаги може отново да се появи).

Предпазване от кърлежи

За да се предпазим от болестите, пренасяни от кърлежи, всички специалисти съветват на първо място да избягваме самите кърлежи. Не всеки обаче би се съгласил поради страх от кърлежи никога да не излиза сред природата. Освен това общините не вземат нужните предпазни мерки – пръскането срещу кърлежи в нашите градове е рядко, затова пък присъствието на кучешки глутници е постоянно. В резултат вече не е необичайно дете да развие лаймска болест след ухапване от кърлеж в градинката пред блока.

Други предпазни мерки: Излизайте сред природата с дълги панталони и дреха с дълги ръкави. Напъхайте крачолите в чорапите си. Ако дрехите са светли, кърлежите по-добре ще се открояват върху тях. Намажете или напръскайте кожата и дрехите си с препарат, отблъскващ насекомите и кърлежите (репелент). След като се приберете, огледайте тялото и дрехите си за прикрепени кърлежи. Огледайте също децата си и домашния си любимец. Имайте предвид, че кърлежите обичат да се крият в топлите влажни гънки на кожата, както и под косата.

Вадене на впити кърлежи

Какво да правим, ако открием прикрепен кърлеж? Ако наблизо има лекар, обърнете се към него. Ако обаче ви трябва повече от час, за да се доберете до лекаря, по-добре извадете кърлежа сами. Колкото по-дълго той стои впит и смуче кръв, толкова по-вероятно става, ако е заразен, да ви предаде болестта.

Как се вади кърлеж: Вземете фини пинсети с плосък, леко извит връх. Хванете здраво кърлежа за предната му част (“главичката”), възможно най-близо до кожата. След това дърпайте упорито, докато го откъснете. Внимавайте да не го смачкате.


Сподели във Facebook


Comments (0)This thread has been closed from taking new comments.