Прилики и разлики между дървояди и дървеници


Прилики и разлики между дървояди и дървеници

 

 

Много често се бъркат двете понятия, за два съвсем различни типа домашни вредители – дървеници и дървояди. В този ред, решихме да подготвим тема, която да открие същността на единия и другия вид и да помогне за различаване на двата вредителя. За целта подготвихме отделни характеристики на дървеници и дървояди.

 

Характеристика на дървеници:

 

За наличие на дървеници можем да съдим от нощни нахапвания подобни на причинените от бълхи, кърлежи и комари. Друг признак са наличните червени и кафяви точки останали по чаршаф, стени, възглавници и по рамките на матраци и легла. Главната разлика между двата вредителя е, че дървеницата се храни с кръв.

Размера на дървеници достига 4 и до 6 мм. На дължина и имат червено-кафява окраска. Главно обитават матраци, дюшемета, дюшеци, гардероби и т.н. Главна причина за пренасяне на дървеници в дома е, чрез местене на мебели, дрехи, при придвижването им на собствен ход или, чрез преносители като птици и прилепи. Нерядко дървениците се пренасят от хората с багаж или в джоба например.

Дървениците имат една много важна характеристика - те може би са единствените кръвосмучещи, които не пренасят болести. За сметка на това ухапванията на дървениците са много дразнещи. Предизвикват сърбеж, който не може да се сравни с ухапвания от други насекоми. Когато дървениците хапят, те оставят слюнка. Тя временно притъпява болката и човека усеща и разбира много по-късно, че е ухапан.

 

Да обобщим няколко признака за развитие на дървеници:

  1. Петна от кръв по чаршафите;
  2. Следи от ухапвания - обикновено са големи петна, подобни на ухапования от комари;
  3. Специфична миризма в стаята;
  4. Черни точици зад някоя картина, по матрака или рамката на леглото;
  5. Обичайно ухапванията са само в една стая.

 

Като цяло нито външния вид, нито начина на живот, хранене или размножаване нямат общо между дървеници и дървояди. В борбата с дървениците препоръчваме да се търси професионална намеса на фирма, поради спецификите на обработките срещу тях.

 

Характеристика на дървояди:

 

Дървояди са известни още като дървесни червеи, не поради вида си, а заради следите, които оставят в дървесината. На вид обикновените дървояди са като бръмбари с дължина 2,7 до 4,5 мм. Характерно за тях е, че не се хранят, а само се размножават. Дървояди атакуват само отлежал дървен материал, но не и живо дърво. Техните ларви прекарват голяма част от живота си, укрити дълбоко в дървесината на мебели, дървени предмети, рамки на картини. В много от случаите остават да обитават направените укрития в продължение на години. За откриване на наличността им можем да съдим по прокопани дупки и процепи в дървени вещи. Прояденото от дървояди дърво се отличава с кръгли входове и изходи, под форма на дупки и с големини от 1 и до 1,5 мм. В случаи, че в дупката има още дървояди, то около нея се струпва фин прашец. Създаването на специфичен шум, подобен на скърцане е типичен за образуването им. От наличните дупки в последствие излизат възрастни дървояди, излюпени от ларвите, които също се заселват в повърхността и процепите на дървото. Много пъти заселването им може да е започнало много преди вкарването на мебели в дома, преди старта на строеж и т.н. Това е и главна причина борбата с тях да налага по стриктни мерки, няколко обработки и следене за поява на нови излюпени дървояди.

 

Не се колебайте да се свържете с нас на посочените контакти за всякакви въпроси и консултации относно унищожаването на дървениците и дървоядите.

 


Сподели във Facebook


Comments (0)This thread has been closed from taking new comments.