Болести пренасяни от плъхове


Болести пренасяни от плъхове

 


Много са хората, които изпитват фобии към гризачите, а наред със страха от дългоопашатите четириноги идват хилядите опасности за здравето. Ние от Пест Кеър представяме списък са най-често срещани болести пренасяни от плъхове, а вие преценете, колко още може да живеете в страх от присъствието им. Или да помислете за унищожаването на плъховете.

Болестите пренасяни от плъхове са в резултат от начина на живот на гризачите. На първо място огромно значение оказва храната, която използват вредителите. Любопитно, но факт е, че плъховете са способни да прегризат стоманени въжета, дебели ВИК тръби и всякакъв друг материал, в търсенето си на храна. Наред със способностите на гризачи, плъховете се хранят с развалени, загниващи отпадъци от храни, ядат от трупове на умрели животни, мърши и други. Плъховете имат невероятно силен имунитет, което ги прави неподатливи на заболявания, но много опасни преносители на всякакви заболявания, микроби, паразити и вируси. Сред множеството болести пренасяни от плъхове, съществуват такива, които са способни да погубят човек или животно за кратко време.

Сред най-страшните болести пренасяни от плъхове са:

Чума - тя съществувала от средновековието и била най-страшния бич за хората по онова време;

Коремен тиф - е разновидност на болести от типа на салмонела. При него бактериите удрят храносмилателната система, лимфите и нахлуват в кръвта;

Лептоспироза - представлява опасна бактериална инфекция, преносител, на която са главно плъховете. Те я разпространяват, чрез урината си. Най-голяма опасност настъпва, когато заразен плъх уринира във водоизточник на питейна, докосне се до хранителни продукти, наранена кожа или здрава лигавица. Дори през последните десет години има множество доказани поредици от човешка смърт, причинена от лептоспироза.

 


Сподели във Facebook


Comments (0)This thread has been closed from taking new comments.