Борба срещу гризачи със собствени сили


Борба срещу гризачи със собствени сили

 

 

В борба срещу гризачи може да попадне всеки обикновен човек. Никой не е застрахован, че в неговият дом, мазе, гараж няма да влязат такива. Това обаче не бива да ни ужасява, а по-скоро трябва да ни мотивира. Така ще сме подготвени, ако някой ден, дори той да не е сега, настъпи.

Хубаво е да знаем, че мишки и плъхове има на всякъде, където има храна и хора. Това ще рече, че на необитавани места или по-рядко обитавани, не е изключено да се сблъскаме с въпросните животинки, но главно местата са – дворове, къщи и апартаменти, мазета, гараж, склад, тавански помещения, магазини, заведения. Всички те са посещавани от много хора и с наличие на хранителни запаси.

В различните ситуации и в зависимост от времето, за което пребивават, размножаването на гризачи може да достигне неописуеми предели при не вземане на мерки. В други случаи може да има наличие само на една мишка или плъх, а с времето броят им да се увеличи. Добре е да може да се реагираме адекватно в конкретната ситуация, за да бъде максимален ефекта от борба срещу гризачи.

При наличие на гризачи в дома, борбата може да е еднократна, а с цел ограничаване на достъпа им се затварят и запушват всички възможни отвори от, където някога са се появили.

За разлика от домашните условия борба с гризачи може да се окаже голяма дилема, когато те са нападнали двора. Това е едно свободно пространство, за което няма как да се ограничи достъпа. Борбата с гризачи се провежда, с помощта на отровни примамки, които се поставя в зависимост от наличността на мишки и плъхове. Един от най-ефективните методи за борба с гризачи е дератизационната бариера или т. нар. контролни точки. Тяхното действие е постоянно, за целта кутиите се поставят на определени зони и биват периодично зареждани с отровни примамки.

В домашни условия борбата с гризачи, може да се проведе само с помощта на лепилки или отровни примамки, поставени, чрез живоловен капан. За последният намеса на професионален екип е задължителна, освен ако не се притеснявате сами да почистите капана. За борба с плъхове, задължителен и ефективен се оказва подхода с отрова.

На места, където нападенията от мишки са периодични, безотказен спътник в борба с гризачите са живоловни капани. С тяхното действие могат да се уловят до десет мишки.

Има случаи, в които се използват повече от един методи за борба с гризачи, но всичко се определя в зависимост от хроничността, популацията и разпространението на малките вредители.


Сподели във Facebook


Comments (0)This thread has been closed from taking new comments.