Болести пренасяни от хлебарките


Здравейте отново, уважаеми читатели.

Продължаваме нашата Поредица за живота на хлебарките и методите за тяхното унищожаване.

В предишна статия написахме защо са опасни хлебарките. Най-общо те пренасят над 40 зарази. Решихме, че ще е хубаво да посочим малко повече информация за най-страшните от тях.

  • Хепатит А – хепатита, като цяло е възпаление на черния дроб. А хепатит А е вирусна инфекция, причиняваща възпаление на черния дроб и увреждането му. Повече за Хепатит А, можете да прочетете тук.
  • Салмонела – Салмонелата  е остро инфекциозно заболяване, причинявано от бактерии салмонели. При разпадането им се отделя ендотоксин. Той уврежда нервната система и вътрешните органи (бял дроб, черен дроб, далак, бъбреци и др.). Има няколкото типични форми на проявление: стомашно-чревна форма, дизентерийно подобна форма, грипоподобна форма, септична форма. Препоръчваме да се запознаете по-подробно и с тази опасна болест.
  • Коремен тиф - Остро инфекциозно заболяване, протичащо със засягане на стомашно-чревния тракт. Инфекцията се предава по орално-фекален път и най-често се свързва с лошата хигиена.
  • Дизентерия - Дизентерията е остро инфекциозно заболяване, протичащо с диария и обща интоксикация. Както и тифа, се предава по орално-фекален път.

Целта на тази статия е само да загатнем колко опасни са наистина хлебарките. Тук посочихме само част от най-лошите зарази, които разнасят хлебарките.

Както виждате основното, което можем да правим, за да се предпазим, е поддържането на добра хигиена.

В следващата статия ще пишем за най-важните условия за развитие на хлебарките.

До нови срещи.


Сподели във Facebook


Comments (0)This thread has been closed from taking new comments.