Дезинсекция срещу хлебарки


Дезинсекция срещу хлебарки

 

Какво представлява дезинсекцията срещу хлебарки и колко вида бива тя ще разкрием на кратко в следващите редове.

Дезинсекция е съвкупност от химически, физически и биологически дейности, чиято цел е да унищожат хлебарките.

За физическите методи се отнасят:

Дезинсекция чрез пламък. Стар, но ефикасен метод. Използва се в закрити помещения. Хлебарките излизат към светлината и изгарят.

Дезинсекция чрез улавяне на насекоми. Работи на принципа на примамка за хлебарките, която улавя в капан.

Дезинсекция чрез лампа наречена инсектицидна. Метода действа посредством ток, който убива хлебарките при докосване.

Дезинсекция чрез лепило. Използват се инсектицидните лепила, който спомагат за привличане и улавяне на гадинките.

Дезинсекция чрез ултразвук. Действа на принципа на прогонване на хлебарките от помещенията, без да ги убива. Недостатъка е, че при изключване на устройството хлебарките могат отново да се завърнат, а постоянното излъчване на ултразвука може да вреди на здравето на хората.

Към химичните методи се отнасят:

Дезинсекция чрез дим. Това е древен метод, които прогонва инсектите на разстояния от поне 15 м. Днес съществуват съвременни техники, които едновременно прогонват хлебарките и разпръскват приятен аромат във въздуха.

Дезинсекция чрез фумигация. Това е вид обгазяване на растителна продукция с безвредни съставки за хората и животните, която обаче вреди на насекомите заради газообразните препарати. Не е подходящ за употреба в помещения.

Дезинсекция чрез пулверизация. Това е най-разпространената дезинсекция в наши дни. Свързан е с разпръскване на течни или прахообразни препарати. Препаратите се разтварят във вода и се напръсква площта. Залепнали веднъж препаратите оставят трайно действие до 6 месеца.

Дезинсекция чрез репеленти. Свързана е с отделяне на силна миризма, която отблъсква вредителите. Основни видове репеленти са кремове и дезодоранти, тебешири, Последните са много ефикасни при хлебарките. С тях се начертават полета на пода и местата, където се движат хлебарките.


Сподели във Facebook


Comments (0)This thread has been closed from taking new comments.