Информация за хлебарките


           

 

Здравейте отново, скъпи читатели.

В следващите няколко статии ще дадем малко повече информация за съществуването на хлебарките и най-често срещаните видове в България.

Както казахме в предната статия, за да се справим с врага, трябва да го познаваме добре.

 

 

За съжаление има истина в думите, че хлебарките ще останат на земята след хората. Хлебарките са насекоми, които съществуват от милиони години. По-точно от над 300 милиона години. За сравнение човешкия индивид съществува от около 6 милиона години. Повече за появата на човека на земята можете да прочетете тук.

Дългото съществуване на хлебарките се дължи на тяхната приспособимост. Биха преживели и ядрена война, защото издържат радиация, 100 пъти по-силна от смъртоносната за хората.

През годините са класифицирани 3000 вида хлебарки. Хубавото е, че само един процент от тези видове съжителстват с нас хората.

Повечето хлебарки са гръбно-коремно сплескани, а на цвят са жълто-кафеникави до светлокафяви и черни. Като повечето насекоми, са активни нощем. Често при светване на лампата през нощта може да видите как хлебарките хукват из кухнята. До това се стига, защото те са използвали тъмнината и са излезли от убежищата си да търсят храна и нови територии. По някоя време някои от тях необепокоявани задрямват. Тогава светвайки лампата ги стряскате. Хлебарки могат да се видят и през деня. За съжаление това е индикатор за сериозна популация.

Трябва да знаете кои са любимите места на хлебарките. Това са всякакви пукнатини, цепнатини и пролуки зад шкафове. Сред любимите им места са касите на вратите и електроуредите.

 

Хлебарките развиват популацията си много бързо, защото снасят яйцата в капсули. Женските носят тези капсули до излюпването или ги оставят на подходящи места. При различните видове хлебарки има различен брой яйца в една капсула – между 15 и 40.

Разпространението на хлебарките става по два начина – пасивно и активно. При пасивния начин някой ги носи някъде – със стока или багаж. По-точно в повечето случаи носи техните яйца. При активния начин хлебарките сами, на собствен ход по канализации, тръби, стени, стълбище се придвижват и търсят нови места за живот.

 

С няколко думи това е най-общата информация за хлебарките. В поредицата ще обърнем повече и по-подробно внимание на всеки един апсект от живота на хлебарките и методите за унищожаването им.

В следващия пост можете да прочетете повече за видовете хлебарки в България и техните особености.

До нови срещи!

 

 

                 

 


Сподели във Facebook


Comments (0)This thread has been closed from taking new comments.