Периодични обработки срещу хлебарки


 

В този пост ще обърнем внимание на периодичните обработки срещу хлебарки. Кога и къде се налагат, както и по каква причина е необходимо да се извършват.

На първо място трябва да отбележим, че периодични обработки против хлебарки се налагат навсякъде,  където има канализация, ТЕЦ, голямо текучество на стоки и багаж и т. нат. Ще дадем пример с всички стари панелни жилища - там има и канализация и ТЕЦ.  Хлебаркитете в много случаи се придвижват по канализацията. Където има ТЕЦ е топло и ги привлича. Много често в един блок има в много апартаменти хлебарки, но само няколко от съседите се опитват да решат проблема, а другите не. И те постоянно захранват останалите с хлебарки. Тук помага профилактичната обработка -  постоянно има пресен препарат в жилището и той убива новодошлите хлебарки.

Кога или колко пъти в годината се налага пръскане за хлебарки зависи от спецификата на обекта. В едно жилище  е достатъчно два пъти годишно да се обработва профилактично. Най - добрите моменти са пролетта и есента. Tака ще можем да поставим пресен препарат точно преди най-силните сезони на хлебарките.

В мазето на кооперацията е препоръчително да се обработва 3-4 пъти в годината. Там е доста топло, прашно и мръсно на места. Така препарата по-бързо губи своя ефект и не може да действа толкова дълго, както в жилищата.

В заведение, в което се готви е задължително да се обработва срещу хлебарки всеки месец. Причините са няколко - има текучество на стоки и съответно често може да се носят хлебарки или техни яйца. Там се готви, т.е. е топло и винаги може да се намери храна. И още една много важна причина - в заведението не може да се извърши толкова качествена обработка, както в едно жилище. Все пак има много хранителни продукти и посуда, които няма как и къде да се скрият. Това налага по - внимателна обработка против хлебарки и не толкова мащабна.

В заключение можем да отбележим, че профилактичните обработки са най-добрия начин за борба с хлебарките. Дали ще потърсите специализрана фирма за това или сами ще се опитате не е толкова от значение. Важно е да се прави.

 


Сподели във Facebook


Comments (0)This thread has been closed from taking new comments.