Трите най-важни условия за живот на хлебарките – топло, тъмно и влажно


 

 

Скъпи читатели, благодарим Ви за интереса към нашата Поредица за живота на хлебарките и методите за тяхното унищожаване.

Тази поредна статия разкрива условията, при които хлебарките се развиват най – благоприятно. Често чуваме от наши клиенти:“ Ама ние не оставяме храна извън хладилника“ или „Ние почистваме редовно“. И така те изразяват своето учудване, че в дома им има хлебарки.

Причината за това се крие в условията, които търсят хлебарките. На тях им трябва да е топло, тъмно и влажно.

А в кой дом не е топло?

В кой дом няма тъмни места?

В кой дом няма влага?

Храната далеч не е най – важното условие, за да се развият хлебарки. Най – простото обяснение е, че хлебаркиtе са всеядни. За това ще пишем по – подробно в отделна статия.

Като повечето насекоми, хлебарките обичат по-високите температури. За видовете, които се срещат в България, температурите над 20 градуса осигуряват подходящи условия за развитие на популация. Това е причината често да видите хлебарки в близост до някои уреди в кухнята, там все пак е доста топличко.И пак питаме – в кой дом, който се обитава, не се поддържа такава температура?

Със сигурност повечето от Вас, скъпи читатели, са забелязали, че хлебарките често се крият в шкафовете или зад тях. Или пък нощем откриват в кухнята хлебарки по плота. Няма място за чудене – хлебарките обичат тъмното и тогава са най – активни.

Преди да засегнем третото условие – влагата, ще обърнем внимание на отдавна известен факт. Колкото и да обичат топлото и тъмното, хлебарките издържат на студ и можете да ги видите и в светлата част на денонощието.

Но без влага не могат!!!

 Да, това е единственото и най – сигурно оръжие, което със сигурност ще убие всички хлебарки. Липсата на вода. За съжаление, в дома ни, офиса и навсякъде другаде има предостатъчно влага.

След като знаем кои са най – добрите условия за развитие на хлебарките, можем да направим една препоръка. Внимавайте около щранговете и тръбите под мивките да няма някакви течове, сълзи или дупки около тях. Колкото можете, да ограничите влагата.

В следващата статия ще напишем повече за различните методи за борба с хлебарките.

До нови срещи!


Сподели във Facebook


Comments (0)This thread has been closed from taking new comments.