Борба с молците


Борба с молците

 

 

Молците са често срещани вредители във почти всяко домакинство. Използуват се различни методи, по-важните от които са следните:
1)    За унищожаването на яйцата на дрешния и килимения молец е достатъчно да изтупаме съответните изделия и яйцата сами ще изпаднат, а то значи ще загинат. Изтупването трябва да става най-напред откъм опакото, а след това откъм лицето на предметнте.
3)    За унищожаването на яйцата на кожухарския молец съответното кожухарско изделие трябва да се разчеше добре със здрав кокален (т. нар. цигански) или железен (кожухарски) гребен, след което да се изтупа с жилава дрянова   пръчка.
4)    Ларвите на дрешния или килимения молец могат да бъдат унищожени, като съответният предмет бъде разчесван, както е посочено в точка 2.
5)    Така изтупаните, респ. разчесани предмети добре е да бъдат изложени на слънце в продължение на един ден.
6)    След това предметът слагаме в торба от здрава (натронова) хартия, от памучен плат или от синтетична материя, а килимите или чертите можем да навием на руло и последното да овием няколко пъти в памучен чаршаф или полиетиленово платно. И в двата случая краят на обвивания материал трябва да залепим със синтетична лепенка; връзването на торба или зашиването на чаршафа не е гаранцня, че молецът няма да проникне и през най-тясната   пролука.
7)    През зимата можем да използуваме метода на резките топлинни скокове: в продължение на няколко денонощия държим съответните предмети през деня в добре затоплено помещение, а през нощта ги излагаме навън на силния нощен студ (под 0 С).
8)    Ако даден предмет е бил държан в помещение, в което температурата през зимата е надвишавала 6 С, трябва към края на зимата да се провери да не би някое яйце, незасегнато от горните мерки, да се е превърнало в ларва; това се отнася най-вече до кожухарските изделия.
Дотук изброените средства за борба с молците са свързани с малко труд, но затова пък не струват пари, а най-главното — дават пълна гаранцня за   ефикасност.
По-малко труд изискват химическите средства за дезинсекция за борба с молците, но изискват средства, а освен това притежават и различни недостатъци. Най-известното средство от миналото е нафталина. Обаче той не унищожава нито какавидите, нито ларвите, да не говорим за яйцата. В тези си стадии на развитие молецът не притежава обонятелни органи. Такива притежава само пеперудката и затова тя отбягва да снася яйцата си в помещения, в които има посипан нафталин; последният само ги прогонва от едно помещение в друго.
Същият ефект се получава и при употребата на препоръчваните и «изпитани» средства: цвят от лавандула, листа от орехи или тютюн, стъркове от комоника и други етеричнн растения. Те само пропъждат пеперудките, докато изпускат етеричното масло; след това същите растения могат да послужат за храна на ларвите.
Срещу молците могат да се използуват и познатите инсектициди, като Айкън.
Източник: Обеззаразяване


Сподели във Facebook


Comments (0)This thread has been closed from taking new comments.