Домашни вредители


Домашни вредители

 

 

За вредители на дома са познати множество гризачи, насекоми, паразити. Всички те могат да бъдат, както вредни, така и опасни за човека и здравето му. Сред многообразието от всички домашни вредители, популярни и разпространени по целия свят се откриват хиляди. Само в България броят им надвишава 20 хил. такива. И въпреки, че насекомовидните ларви са безобидни в излюпено състояние се оказва, че могат значително да повлияват негативно върху храна, материи, човек, косвено или пряко над живота му.

Наред с разнообразните вреди, които носят познатите домашни вредители са множество блести, от ухапвания и ужилвания.

В списъка с най-популярни домашни вредители се отнасят – хлебарки, бълхи, дървеници, кърлежи, мишки и плъхове.

Любопитен е факта, че домашни вредители са не само много на брой, но и достатъчно адаптивни, а приспособимостта им и скоростта на размножаване, гарантират не само потенциал за оцеляване, но и десетки проблеми над живота на хората.

Домашен вредител от типа насекомовидни е главен провокатор за образуване на най-голямата група в света. Той е способен да предизвика стрес, болезнени усещания при ухапване или ужилване на хора и животни и да увреди различни материи.

Домашни вредители проникват в сгради и домове на хората по редица начини – отвори в стени, процепи, пролуки, прозорци; пренасяне на багаж; с домашни любимци и т.н. Средата на живот на човека е достатъчно благоприятна домашния паразит, насекомо или гризач, да намери всичко необходимо за развитието си, а именно храна, топлина, подслон.

Контрол на различните видове домашни вредители трябва да се упражнява непрестанно и в зависимост от спецификата.

Домашен вредител хлебарки – те са преносители на сериозни заболявания сред, които гастроентерит, дизентерия, салмонела, коремен тиф, екзема и астма. Унищожаването на хлебарките, а и на другите вредители понякога налага нуждата от специализирана ДДД фирма.

Домашен вредител бълхи – ухапванията от тях са съпроводени от неприятно усещане, подутина, зачервяване и сърбеж. В по-редки случаи може да е провокатор за сериозни инфекции, но свръхчувствителността не е изключена и по-често. Преносители са на множество болести, а в миналото са били главният виновник за разпространение на „чума“.

Домашен вредител дървеници – ухапванията им водят до зачервявания подобни на ухапванията от бълха. Продължителността им на отшумяване е свързана с повече време. Характерна е свръх чувствителност. В някои случаи могат да доведат и до по-сериозни проблеми.


Сподели във Facebook


Comments (0)This thread has been closed from taking new comments.