Как ще повлияе топлата зима на вредителите


Как ще повлияе топлата зима на вредителите

 

 

 

През последните години забелязваме все по-често аномалии в климата по целия свят. Засега в България те не са толкова впечатляващи. И все пак последните две зими са доста топли в сравнение с предишни години. Повода да напишем тази статия е тази топла зима, в чийто край сме вече. Няма да прочетете за причините довели до нея и до малкото сняг за скиорите – това е съвсем друга тема.

Тази топла зима със сигурност влияе на нашата ДДД дейност. Имахме оплаквания от кърлежи и бълхи още от януари-февруари. В случай, че пролетта започне още от края на март всички вредители ще се развият много бързо. Затова ще благоприятстват и дъждовете в началото на месеца. Както сме писали в други статии за трите най-важни условия за развитието на вредителите, влагата е сред най-значимите.

Може да се каже, че топлата зима ще повлияе на развитието и на хлебарките и дървениците, които не са намаляли своите популации кой знае колко.

 

Какво можете да направите срещу различните вредители, които ще се развият бързо след тази доста топла зима?

 

За хлебарките винаги сме препоръчвали профилактични обработки с цел поставяне на пресен препарат. Само така можете да бъдете защитени от развитието на хлебарки. Обикновено извършваме тези обработки април и май месец, но зимата тази година ни изненада. Затова профилактичните обработки тази година е добре да започнат от по-рано.

Бълхите не се нуждаят от профилактични обработки. За тях ще посъветваме да обезпаразитите домашните си любимци. Обърнете внимание на мазетата на блока – затворени ли са прозорците, за да не влизат улични животни, които могат да донесат бълхи. В мазето се развиват плъхове, които също са преносител на бълхи. Ако имате плъхове в мазето, можете да се свържете с нас на посочените контакти, за да ги премахнем.

Кърлежите са едни от най-опасните вредители заради болестите, които носят. Факта, че още през зимата имаше оплаквания от тях, е обезпокоителен. Горещо препоръчваме на всички, които имат  тревни площи в двора или около блока, да организират обработка срещу кърлежи след спирането на валежите.

За летящите насекоми, като комари и мухи, съветваме да се въоръжите с подходящи репеленти, капани и инсектицидни лампи. Така ще сте по-подготвени да ги посрещнете. В случай, че не можете да се справите с тях отново можете да разчитате на нас.

С тези топли зими през последните две години не идва някакъв апокалипсис, но със сигурност ще има влияние на вредителите. Доверявайте се на познати ДДД фирми или изпитани средства за борба с насекомите и гризачите.

 

 


Сподели във Facebook


Comments (0)This thread has been closed from taking new comments.