Наръчник за унищожаване на хлебарки

 

В този Наръчник за унищожаване на хлебарки ще разкажем повече за обработките срещу хлебарки. Най-често хлебарките се срещат в дома, офиса, магазина и заведението или мазето. Можете да ни потърсите на посочените контакти вдясно или първо да прочете повече за самите обработки, като изберете мястото, където хлебарките създават проблеми:

 

Хлебарки в Дома

Хлебарките развиват популация най-вече в панелните блокове в градовете с ТЕЦ. Причините са по-старите и амортизирани сгради, по-топлото край парното и по-занижената хигиена в някои от сградите. Могат да бъдат забелязани и в по-нови блокове. Обикновено хлебарките там са донесени от някой съсед със старата покъщина и багаж от предното жилище. Хлебарки се развиват и в къщи, но това са по-скоро изключения.

Независимо в какво жилище са се заселили хлебарки, методите за борба са едни и същи. В 99 % от случаите хлебарките са в кухнята и мокрите помещения – баня, тоалетна, перално. След, като се развият там и им стане тясно, хлебарките тръгват към другите помещения – хол, спалня, детска. Има изключения, при които хлебарките са най-много в спалнята да речем. Това не е повод за притеснения.

                      

За да е качествена обработката, трябва да се обърне най-много внимание в кухнята и мокрите помещения. Освен напръскването е хубаво да се погледне в шкафчетата и чекмеджетата за образували се гнезда. За целта препоръчваме да се изпразнят предварително кухненските шкафове. Така може да се огледа вътре, а също и да се обработи и самото шкафче отвътре. Ако кухнята е голяма, или нямате много време, изкарайте поне храните – подправки, кафе, чай, варива и други храни, които се срещат във всяка една кухня. Някои домакинства държат и лекарствата в кухнята. Тях също препоръчваме да ги махнете. Обикновено тези неща са само в 1-2 шкафчета и изпразването им ще отнеме 5 минути. Сложете ги на масата или дивана, без да се притеснявате как да ги покривате.

Можете да разгледате по-подробно снимки от обработка в кухня.

Освен вътре в шкафовете, хлебарките гнездят и се крият зад шкафовете, както и под тях. За това препоръчваме да се дръпне цокъла, за да може да се огледа отдолу и да се обработи добре. Нужно е да се обърне особено внимание на шкафчето под мивката. Там е влажно и под самата мивка и има много благоприятни условия за образуване на гнезда на хлебарки. Зад горния ред шкафчета винаги има фуга, в която хлебарките се развиват необезпокоявано. За това при пръскане срещу хлебарки трябва да се пръска и там .

                     

Различните електрически уреди са сред любимите места на хлебарките. В тях, под тях, зад тях, хлебарките намират много добри условия за живот. Независимо дали говорим за кухненски уреди – печка, микровълнова, кафемашина, миялна, хладилник, тостер или аудио техника – телевизор, ТВ приемник, DVD или компютърна техника – компютър, лаптоп, принтер, рутер, хлебарките могат да влязат навсякъде. За това всеки един уред трябва да се огледа и ако може да се обработки около него. Добре е по-големите уреди – печка, хладилник и пералня да се дръпнат на 30-40 см от стената.

Посочили сме снимки от обработка в баня.

След кухнята трябва да се обърне внимание на банята и тоалетната. Там местата за укриване на хлебарките не са толкова много. Добри условия за живот намират при касата на вратата, щранговете, ако са скрити, както и в и около шкафчето в банята.

                       

Дори и да не са забелязвани хлебарки в другите части на жилището, трябва да се обработи навсякъде. Въпреки, че не са виждани, хлебарки може да има и в спалнята. Тук няма нужда от изпразване на гардероби и скринове. Освен в редките случаи, когато хлебарките са се развили именно в спалнята. Много типични места за развитие на хлебарки са отворените тапети, ламперията , както и въобще гипсокартони и окачени тавани. Често се случва хлебарките да са развили гнезда в первазите и касите на вратите. Корнизите на пердетата също предлагат добри условия за гнездене на хлебарки.

Добре е, където може да се дръпне дивана, за да се обработи зад него. След първоначалната обработка в жилище срещу хлебарки, обикновено се налага повторна обработка. Тя се извършва 25-30 дни след първата. В нашия блог сме обяснили по-подробно защо се налагат две обработки срещу хлебарки. Случва се хлебарките да изчезнат и след една обработка, но зависи от много фактори и малко късмет. Ако някой обещае или гарантира, че хлебарките ще изчезнат след една обработка и дори гарантира, че една година няма да видите, имайте едно наум.

При втората обработка рядко се налага някаква предварителна подготовка, защото голяма част от популацията вече е загинала. На страницата Галерия със снимки можете да разгледате повече снимки от обработки в кухня и баня.

Хлебарки в Офиса

Хлебарки могат да се развият във всеки един офис. Там има много техника и много хартия. И двете предлагат добри условия за развитие на хлебарките. В по-големите офиси, където има повече хора, хлебарките намират и повече храна, която служителите оставят по бюрата.

                     

Почти всеки офис има и обособена кухня, която предлага много възможности за хлебарките. За предварителната подготовка в кухнята сме писали подробно в раздела Хлебарки в Дома. В офиса няма нужда от някаква предварителна подготовка, освен кухнята. И все пак има места, на които е добре да се обърне внимание. Това са касите на вратите, компютрите и другата техника в офиса , рафтовете с архиви.

Хлебарки в Магазина и Заведението

Магазините, особено хранителните, и заведенията са често обект на атака от хлебарки. Обработките на тези места имат своите специфики. Съобразява се работното време на магазина или заведението, популацията на хлебарките. Някъде обработките могат да се извършват само нощем, след като вече няма клиенти. Не бива да се забравя, че за тези обекти има изисквания да работят с някоя ДДД фирма, която да се грижи за развитието на хлебарки и други вредители.

                       

Хлебарки в Мазето

Много често хлебарките развиват популации в мазето и на тавана. В някои блокове тавана е въздушна възглавница. При обработка на мазе срещу хлебарки препоръчваме да се отворят отдените частни мазета, абонатната станция и общото мазе. В много случаи обаче никой от съседите не слизат да си отворят мазето и така обработваме само коридорите. Дори и така се постига нужния ефект.

                       

Показваме горните снимки, които са от реални наши клиенти. Положението е коренно различно - в едното мазе няма боклуци, а в другото коридорите са отрупани. Риска от развитие на хлебарки и всякави други вредители е много голям.

0700 20 025

София
087 999 29 80
Работим 24 часа

7 дни в седмицата

Без почивен ден
БЕЗПЛАТЕН

ОГЛЕД
  ПОРЪЧАЙ

ОБРАБОТКА