Наръчник за унищожаване на гризачи

 

В Наръчника за унищожаване на гризачи ще посочим някои специфики в борбата с плъховете и мишките. На първо място ще кажем къде се срещат най-чето тези опасни вредители.

Въпреки, че могат да се забележат навсякъде, с гризачи най-често се борим на няколко места. Това са мазето и склада. Случва се да влязат и в магазин, заведение и дори в жилището. Това обаче са инциденти, когато плъховете успяват да се шмугнат през някоя отворена врата. Не успяват да развият популация, както в мазе и складове, защото бързо се вземат мерки за премахването им.

Друго типично място за развитие на плъхове са каналните шахти и улиците. Но за там се грижи съответната община. В дворовете на къщата, според условията, също може да се развият плъхове.

Обичайните места за влизане на гризачите са отворени врати и прозорци, праговете под вратите, каналите без решетки, дупки в стената.

Трябва да се внимава с гризачите на места, където има гипсокартон и окачен таван. И един плъх или мишка да са , когато влязат там правят унищожаването по-трудно.


                      

 

Изберете мястото, където са Ви нападнали гризачите.

 

Гризачи в двора

Често се налага да се борим с гризачи в двора. Големия проблем с гризачи в двора е невъзможността да се спрат да влизат. Когато е някое затворено помещение, се запушват възможните точки на влизане. Докато в двора това е невъзможно.

В случай, че се разчита на еднократни обработки, т.е. само когато се появят плъхове или мишки, се разчита на еднократно поставяне на отровни примамки, с които да се изтровят гризачите. При по-голяма популация може да се наложат последващи обработки през 7-8 дни, но не по-рано.

При постоянна защита от гризачи се използва метода на дератизационната бариера. Тя се изгражда от контролни точки. Най-често се използват дератизационни кутии , които периодично се проверяват и зареждат с нови отровни примамки. Така постоянно има отрова, която да трови гризачите.

Гризачи в жилището

Инцидентно в жилищата влиза по някой плъх или мишка. Говорим главно за апартаментите, защото в къщите нападението на гризачи не е рядкост. Там трябва да се реши проблема с двора, откъдето минават гризачите. Така въобще няма да стигат до къщата.

В зависимост от това дали плъх или мишка са влезли в апартамента има различни начини за решаване на проблема.

Ако е влязло мишле, разполагаме с различни и сигурни методи за отстраняването му. Единия начин са лепилките, а другия сигурен начин е използването на отровни примамки. В жилище може да се използва живоловен капан, но не го препоръчваме. Той е по-подходящ за места с хронично нападение от мишки. В апартамент ще оскъпи излишно услугата за унищожаването на 1-2 мишлета. Все пак имаме клиенти, които искат да се използва такъв и след няколко дни разчитат на нас да убием и изхвърлим мишките.

                      

Докато за мишките има алтернативни методи, то за плъховете препоръчваме винаги отрова. Това е най-сигурния и евтин начин за отстраняването им.

Гризачи в магазина

Плъх или мишка могат да влязат във всеки един магазин – независимо колко е голям и дали е хранителен или не. Могат да нанесат огромни щети и затова всички магазини имат като изискване да работят с някоя ДДД фирма. Тя трябва постоянно да контролира развитието на гризачи.

Това става с изграждането на дератизационни бариери. Поставят се дератизационни кутии на възможните места за влизане на гризачите и се проверяват периодично.

Ако все пак нямате отношения с професионална ДДД фирма, а се наложи да ползвате подобни услуги, можете да се обадите за еднократно унищожаване на гризачи. Начините на решаване на проблема са описани в горния раздел Гризачи в жилището.

Отново ще обърнем внимание на изискванията на органите всеки магазин да се грижи за липсата на гризачи, като работи с ДДД фирма. Тези изисквания не са случайни. От една страна щетите от гризачите могат да бъдат чисто материални, което касае всеки собственик на магазин, но от друга гризачите могат да заразят много храни, които после да се продадат. Тогава вече се рискува здравето на много хора.

Гризачи в Мазето

Най-често се сблъскваме с гризачи в мазето. Влизат главно през каналите или дупки в стените. Много от мазетата са отрупани с боклуци, където плъховете и мишките намират места да правят своите гнезда. В мазето плъховете и мишките се унищожават с поставянето на отровни примамки , което е най-сигурния и евтин начин. Няма нужда да се отварят мазета, защото гризачите надушват отровата и отиват да си хапнат. При по-голяма популация може да се наложат последващи обработки през 7-8 дни, но не по-рано.

Важно е да отблежим, че колкото по-чисто е мазето, толкова е по-трудно да се развие популация от гризачи там.

                      

 Гризачи в склада

Другото място, където често гризачите създават проблема е склада. Имаме предвид какъвто и да е склад. Под рафтовете, между кашоните и другата стока плъховете и мишките намират идеални условия. Големия проблем в случая са материалните щети, които могат да нанесат гризачите. За това и борбата с гризачи в склад трябва да се води непрекъснато, не само когато се появят.

Може да се разчита на еднократни обработки, т.е. само когато се появят плъхове или мишки, да се залагат отровни примамки, с които да се изтровят гризачите. При по-голяма популация може да се наложат последващи обработки през 7-8 дни, но не по-рано.

При постоянна защита от гризачи се използва метода на дератизационната бариера. Тя се изгражда от контролни точки. Най-често се използват дератизационни кутии снимка на дератизационна кутия, които периодично се проверяват и зареждат с нови отровни примамки. Така постоянно има отрова, която да трови гризачите още на влизане в склада.


                       

Когато има хронично нападение от много мишки, препоръчваме поставянето на живоловни капани. Те действат безотказно и ловят по няколко мишки на един път, може дори и десет. Тези капани обаче са ефективни, когато наистина има постоянно нападение. За една мишка са неразумна инвестиция.

За мишките още могат да се използват и лепилки, които са много ефективни. Техния плюс е липсата на отрова. Мишките залепват за лепилката и така се изхвърля. Така няма притеснения, че мишката може да умре някъде, където да не се открие.

За съжаление последните два метода не са много ефективни срещу плъхове. За тях най-доброто си остава отровата.

Някъде се налага използването само на единия метод, а на друго място е добре да се комбинират различни средства за унищожаването на гризачите.

0700 20 025

София
087 999 29 80
Работим 24 часа

7 дни в седмицата

Без почивен ден
БЕЗПЛАТЕН

ОГЛЕД
  ПОРЪЧАЙ

ОБРАБОТКА